Commons:Veelgestelde vragen

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:FAQ and the translation is 62% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:FAQ and have to be approved by a translation administrator.
Shortcut

Deze pagina behandelt een aantal veelgestelde vragen over Wikimedia Commons met een kort antwoord en verwijzingen naar achtergrondpagina's. Ga voor meer informatie over een "Creative Commons-licentie" naar Creative Commons Veelgestelde vragen.

Vragen over het project

Waar gaat deze site over?

"Wikimedia Commons" (kort: "Commons") is een mediaverzameling die wordt gemaakt en beheerd door vrijwilligers. De naam "Wikimedia Commons" is afgeleid van het parapluproject Wikimedia dat alle Wikimedia projecten beheert en het woord "common" omdat dat Engels is voor algemeen of gemeenschappelijk voor alle verschillende projecten van Wikimedia. Zo is het dus een centrale verzameling voor vrij gelicenseerde foto's, diagrammen, animaties, muziek, gesproken teksten, videoclips en media van alle soorten die bruikbaar zijn voor een willekeurig project van Wikimedia.

Wat is de scope van dit project?

Lees de pagina's Projectdoel en Wat is Commons niet.

Kan ik materiaal toevoegen aan deze site?

Ja, dat kunt u zeker! Dat is eigenlijk precies wat we willen dat u doet. Begin gewoon met de eerste stappen om onderdeel te worden van het project.

Welk materiaal kan ik uploaden?

Al het mediamateriaal met een vrije licentie dat bruikbaar is en aan een willekeurig project van Wikimedia toegevoegd kan worden. Toegestane bestandstypes. De licenties moeten commercieel gebruik en het maken van afgeleid werk toestaan1. Zie ook de auteursrechtenvraag voor de benodigde licentiecondities en Copyright regels per onderwerp.

Kan ik ook apps uploaden die geschikt zijn om iets uit te leggen of een concept te demonstreren?

In het algemeen: nee. Zie Projectdoel en Bestandstypen. Commons is niet bedoeld als een verzameling software, maar als een verzameling media. Er zijn andere projecten, zoals bijvoorbeeld F-Droid, maar lees Mobiele software distributie platformen voor een langere lijst, die wellicht meer geschikt zijn voor het delen van de software die u heeft gemaakt.

Kan ik ook zelfgeschreven tekst uploaden?

Commons gaat over multimedia - afbeeldingen, video en geluidsbestanden, niet over tekst. Als u bereidt bent uw tekst onder de GFDL te licenseren, dan zou het eventueel in een van de andere Wikimedia projecten passen, zoals Wikibooks, Wikipedia, Wikisource of Wikiversity. NB: u moet geen tekst daar gaan plaatsen als u niet bereid bent om het vrij te geven in het publieke domein of onder een licentie als Creative Commons Attribution/Share-Alike (CC BY en CC BY-SA). Om bijvoorbeeld tekst te gebruiken van uw eigen website, moet uw website een helder statement bevatten over het vrijgeven in het publieke domein of met een CC BY-SA licentie.

Waar zijn 'galerij' pagina's (main namespace) voor? Hoe moeten die worden ontworpen?

Galleries zijn een aanvulling op categorieën (primaire manier om bestanden op de Commons te ordenen en te vinden), als een andere manier om media weer te geven. Hiermee kunnen bestanden worden geannoteerd met bijschriften, worden weergegeven op betere formaten dan de standaardcategorie, georganiseerd in tabellen, enz. Meestal beginnen ze met korte bijschriften die het onderwerp kort in vele talen introduceren (deze kunnen automatisch worden gegenereerd met MultiDesc), gevolgd door hoofdsecties die meestal de tag <gallery> gebruiken (zie de metapagina voor richtlijnen).

De bestanden moeten worden gevolgd door interwikilinks (ook gegenereerd door Sum-it-up) en ten minste één categorie. Galerijpagina's moeten in ten minste één categorie zijn.

Een goede manier om een nieuwe galerijpagina te ontwerpen, is door een bestaande pagina aan te passen vanuit een vergelijkbaar onderwerp. Pagina's met soorten (planten/dieren) zijn noodzakelijkerwijs anders dan pagina's met locaties (steden/landen).

Wanneer moet ik een categorie en/of een galerij gebruiken?

Bestanden moeten altijd aan een beschrijvende categorie worden toegevoegd, want als ze alleen aan een galerij worden toegevoegd, en ze worden vervolgens uit de galerij verwijderd dan raken ze "kwijt". Categorieën zijn handig als grote verzamelingen van afbeeldingen over een bepaald onderwerp. Galerijen zijn handig om de beste, best illustrerende, interessantste afbeeldingen van een categorie in het spotlicht te zetten. Ze zijn ook handig voor het logisch presenteren van afbeeldingen, iets wat een categorie maar in lichte mate kan. Vergelijk bijvoorbeeld Tennis met Category:Tennis. Informatie kan ook op een hiërarchische manier worden gepresenteerd, zoals bijvoorbeeld op Pronunciation of Dutch municipality names en United States.

In het algemeen - gebruik welke u het beste lijkt (galerie/categorie), of met welke u het handigst bent. Sommige onderwerpen hebben specifieke richtlijnen voor het organiseren van media, zoals planten en dieren die onder het WikiProject Tree of Life vallen. Tenzij u geïnteresseerd bent om aan zulke projecten mee te werken, maak u niet te druk over de 'regels' tenzij iemand het u uitlegt. De mensen die aan het project werken zullen een en ander regelen.

Vragen over copyright

Welke licenties moet ik gebruiken voor de bestanden die ik upload?

U moet zich ervoor zorgen dat elk bestand dat u uploadt ofwel in het publiek domein valt, ofwel is vrijgegeven onder een vrije licentie zoals GNU Free Documentation License of CC-BY/BY-SA. Voor meer licenties, zie Commons:Licentiëring en Commons:Auteursrechtentags. Verzin alstublieft niet zelf licenties, de meeste bestanden op het internet zijn beschermd door auteursrechten. Als u uw eigen werk hier publiceert, dan kunt u dit in het publiek domein plaatsen ({{PD-self}}) of onder een specifieke licentie vrijgeven {{self|license name}}, {{self|license 1|license 2}} door de betreffende code in de beschrijving van het bestand te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om een van de opties te kiezen uit de lijst onder "own work" op Special:Upload.

Mag ik scans en afbeeldingen van een andere auteur die ik heb aangepast hier uploaden?

Nee. Alleen de auteur van het originele werk en/of degene die het recht hebben het werk te licenseren kunnen dit ook daadwerkelijk licenseren. Als dergelijk werk bepaalde licenties heeft, dan kan dat. In de Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported-licentie staat bijvoorbeeld specifiek dat u vrij bent om het materiaal te delen en aan te passen.[1] Een scan of een aanpassing maakt het niet automatisch uw "eigen werk". Dit betekent dat u niet zomaar een bestand van het internet kunt plukken en er een GFDL- of CC-licentie aan kunt koppelen. Ze ook Commons:Copyright rules by subject matter/nl.

Waarom staat Commons geen fair use toe?

Een van de basisprincipes van Wikimedia Commons was dat bestanden die hier werden opgeslagen in iedere willekeurige context gebruikt konden worden, willekeurig waar in de wereld, net zoals dit het geval is voor de inhoud van de encyclopedie (CC-BY-SA). Deze richtlijn beperkt Commons tot alleen de vrij gelicenseerde bestanden. Het principe, net als het geval is bij het NOPV, zal niet veranderen. Fair use heeft ook betrekking op de context waarin het bestand wordt geplaatst en is simpelweg niet van toepassing op Commons, dat alleen de bestanden maar opslaat. Daarnaast varieert de wetgeving rondom auteursrechten van land tot land en daarmee varieert ook de interpretatie van Fair Use, en menig land heeft helemaal geen fair use-concept. Dit betekent dat Fair Use weinig bruikbaar is buiten de Verenigde Staten.

Kan ik bestanden van deze site buiten Wikimedia gebruiken?

Ja dat kan. U zult wel de beschrijving van het bestand moeten bekijken onder welke licentie het is vrijgegeven. In de meeste gevallen is het in orde als u de auteur en licentieinformatie van beschrijvingspagina kopieert en dit met het bestand publiceert.

Welke informatie moet ik in de beschrijving van mijn bestand zetten?

Lees hiervoor de Eerste stappen. Het is aanbevolen om het informatie-sjabloon te gebruiken. Als u de Upload Wizard of het uploadformulier gebruikt, {{Informatie}} wordt automatisch gebruikt en de invoer/gegevensinput/data wordt daarin correct geplaatst.

Waar krijg ik naamsvermelding voor mijn bestand?

Sommige van onze licenties verplichten naamsvermelding bij gebruik van het bestand. Dit betekent dat de fotograaf iedere keer wordt vermeld als zijn/haar foto wordt gebruikt. Zet daarom dan ook de naam die u vermeld wilt hebben in de beschrijvingspagina van de afbeelding. Als een lezer van Wikipedia op de foto klikt om het groter te bekijken, zal dan ook uw naam zien.

Wat gebeurt er als een Flickr-licentie verandert?

See also: Commons:Flickr images.

Auteurs veranderen hun Creative Commons-licentie soms, maar hun licentie ten tijde van verificatie kan niet worden ingetrokken. Als een upload van Flickr een CC-BY- or CC-BY SA-licentie heeft en is, en dit klopt als dit wordt gecontroleerd, dan blijft het bestand op Commons onder die licentie. Nieuwe versies van zo'n geverifieerd bestand blijven ook op Commons. Verificatie wordt gedaan door FlickreviewR, administrator of vertrouwde gebruiker (trusted user) door een melding op de bestandspagina.

I have uploaded an image, can I revoke the license later?

Nee.

Free licenses are designed in such a way that once you release the work under them, you cannot later demand that people stop using that particular license to distribute the work. This is done to protect the users from putting their time and energy making what you upload better or developing something around that work, only to find out later than their work cannot be distributed at all because you have changed your mind. Also see the official Creative Commons FAQ topic “What if I change my mind about using a CC license?”, more info.

Please think hard before you upload images to Wikimedia Commons.

Having said that, on some occasions, such as when it is clear that a mistake was made, and the uploader requests the deletion right after the upload, images are deleted. But this is not a loop-hole that you can use if your upload has resided on Commons for a week or more.

I am not the author, but I have permission

If you are not the author but you have their permission to distribute under a free license (COM:L) please see Commons:Volunteer Response Team#Licensing images: when do I contact VRT?"

Technische vragen

Does Commons use a special wiki engine?

No. It is the same MediaWiki as for most other Wikimedia sites, but with galleries instead of articles in the main namespace (see the question above). But this site has many heavily customized gadgets and most templates are unique to Commons and developed locally.

In welke resolutie moet ik afbeeldingen uploaden?

See also: Commons:Preparing images for upload.

De hoogste resolutie die u heeft voor een afbeelding is van harte welkom. U hoeft u geen zorgen te maken over de ruimte op de server of de tijd die een Wikipedia-pagina waar uw afbeelding op staat nodig heeft om te laden, want de software maakt automatisch een kleinere versie aan (thumbnail; zoals aangegeven in het artikel) in de cache.

Dat gezegd hebbende, als het bestand heel erg groot is, mislukt dit in sommige gevallen als het renderen te veel tijd of geheugen inneemt (in dit geval wordt er geen verkleind bestand getoond of het volledige bestand wordt naar de browser gestuurd waardoor het niet meer reageert). Voor PNG-bestanden is er een harde limiet van 12 megapixels. Grote JPEG-bestanden zijn alleen een probleem als ze in progressieve mode worden opgeslagen omdat het hele bestand dan in een keer moet worden verwerkt. Gebruik daarom baseline mode.

In deze gevallen, uploadt u het bestand toch, maar laadt u dan een verkleinde versie over het origineel (ongeveer. 6 megapixels); de volledige versie zal dan toch in de geschiedenis van het bestand (en voor verder gebruik) beschikbaar zijn. Graag een vermelding ernaar in de bestandsbeschrijving.

Hoe kan ik direct vanuit Wikipedia naar een file op Commons verwijzen?

U kunt gewoon een link aanmaken alsof het om een lokaal bestand ging. ([[Bestand:Plaatje.jpg]]) N.B.: er zou een kleine vertraging kunnen optreden in het laden van het bestand op Wikipedia. Dit komt door een vertraging in de cache van de afbeeldingen en kan worden verbeterd door de bestandspagina op Commons te herladen. Zie ook de volgende Engelse hulppagina's: MediaWiki image help, media help page in Meta-wiki, Wikipedia image markup page en Wikipedia picture tutorial.

How do I link to an image without showing it?

Gebruik [[:File:Example.jpg]]. Dat wordt als File:Example.jpg weergegeven.

Hoe kan ik een bestand van Wikipedia naar Commons verplaatsen?

See also: Commons:Moving files to Commons.

Als het bestand onder een vrije licentie is geplaatst, gebruik dan de FileImporter om het op Commons te zetten.

Hoe kan ik een bestand hernoemen/verplaatsen?

See also: Commons:File renaming.

Als u de uploader bent en het bestand recent heeft geplaatst, bekijk de Naamgeving en voeg aan de bestandsbeschrijvingspagina het sjabloon {{rename|1=nieuwe naam.jpg|2=1|3=uploader request: please rename to fix .. }}, toe, waar |2= is een getal van 1 tm 7 (met 2=1: het is een verzoek van de uploader).

If you are not the uploader, check if the reason matches one outlined in Commons:File renaming. If yes, use {{Rename}} as well, stating the corresponding reason.

Galerijen en gebruikerspagina's kunnen worden hernoemd door in te loggen en dan linksboven op "move" te klikken (de plaats ligt aan de skin die u gebruikt). Deze optie is niet aanwezig voor nieuwe gebruikers. Als het nodig is, vraag iemand anders om dit voor u te doen.

Hoe kan ik een categorie hernoemen/verplaatsen?

Zie Categorie hernoemen.

How do I put a page / image into a category?

To add an image or page to category Foo, add the following link to the page (resp. the image's description): [[Category:Foo]]. This is a "magic" link, which will a) appear in the category box at the bottom of the page and b) cause the image to show up in the category. See Commons:Categorieën for more information.

Hoe kan ik het beste mijn bestanden categoriseren?

De categorisatie zou de "w-vragen" moeten beantwoorden, met name: Wat is het? Waar is het? Om goede categorieën te vinden, kijk op de hoofdpagina of gebruik de zoekfunctie. Om specifiek categorieën te zoeken, typ bijvoorbeeld Category:Utrecht en kijk of deze categorie bestaat en wat er verder voor mogelijkheden worden aangeboden. Open de categorie waarin uw afbeelding past en kijk wat de onderliggende, meer specifieke categorieën zijn. Ook is er een optie bovenaan de bestandspagina find categories die suggesties voor toepasselijke categorieën aandraagt.

Categorization should answer "W-questions", most importantly: What is it? Where is it? A file should be put in the most specific category/categories that fit(s). We don't use general keyword tags like "nature" or "architecture" to organize files.

There are several ways to find appropriate categories (or gallery pages).

  • Look at Main page and at the categories given there, and go to the one that best fits your picture. Then look at subcategories and pages in that category, and again choose the one that fits best. Repeat until you find no more specific place that fits your picture.
  • Type the name (or location, or a short description) of the depicted motif into the search box. In the search results, look for a suitable category or pictures of the same motif that have already been properly categorized.
  • If your picture is suitable to illustrate a specific Wikipedia article, find out if there is a link to the corresponding Commons category (or gallery) in the article's "In other projects" or "External links" sections, and follow that link.

If unsure, choose a more general category. However, unless a picture has additional important elements to it that are currently missing their own subcategories, avoid categorizing pictures into both a subcategory and one of this subcategory's more general parent categories. See Commons:Categorieën for more information.

Why might a category list not be up to date?

Sometimes, pages are placed in categories not manually by Commons editors, but by means of a special editing tool called a template, which can be used to place identical information (including category membership information) on many different pages at once. When the information on such a template is edited, the pages containing that template are not necessarily updated immediately. This means that pages might not always appear in the most current categories. However, this problem usually affects project maintenance categories rather than the categories used for browsing.

Various other temporary delays may sometimes mean that lists of category members or subcategories, or the page counts given, are not completely up to date. So if you are editing Commons and find that your page hasn't yet shown up in a category or been removed from an old category, don't panic! The problem will probably resolve itself within minutes, or after a longer time in rare cases.

Hoe moeten categorieën worden georganiseerd?

See also: Commons:Categories.

Probeer een bestaande structuur te volgen als u een categorie uitbreidt. Zorg ervoor dat iedere categorie ten minste een hogerliggende categorie heeft. Kijk of er een categoriestructuur is voor een soortgelijk interessegebied of dat er een is waarop u uw categoriestructuur kunt baseren. Speciaal voor diersoorten en landen moet de structuur de conventies van de bestaande structuur volgen. Zie ook Commons:Categorieën voor meer informatie.

Hoe kan ik het beste een galerij maken van mijn foto's?

Zie meta:Help:Images and other uploaded files#Gallery tag, category, table of images voor meer informatie over het creëren van een galerij met de <gallery> tag. U kunt een gebruikersfotogalerij maken als een subpagina van uw gebruikerspagina (dus als u gebruiker Foo bent, dan is uw galerij op User:Foo/galerij). Alle fotogalerijen van gebruikers horen thuis in de Category:User galleries, daar staan ook een aantal voorbeelden. Om alle foto's te vinden die u heeft geüpload, kijk dan op hier op de uploadlog, of klik op "Galerij" bovenaan uw gebruikerspagina voor een automatisch gegenereerde galerij.

Hoe maak ik een galerij aan?

See meta:Help:Images and other uploaded files#Gallery for information on how to create galleries the easy way – with the <gallery> tag. The page Commons:Galleries/nl might give you information on common conventions of galleries here on Commons.

Waarom heb ik de oude en niet de nieuwe afbeelding op mijn scherm? (Of - mijn miniatuur klopt niet)

Probeer uw cache te verversen door de "refresh"-knop. Zorg ervoor dat u "Shift" ingedrukt houdt (hard refresh). Soms is er een vertraging in het genereren van een nieuwe miniatuur voor een nieuwere versie van een afbeelding. Het purgen van de cache is dan een goed manier, Commons wordt dan gedwongen om de pagina opnieuw aan te maken en niet een versie uit de cache te gebruiken.

Lees Help:Purge, en:WP:BYPASS en en:WP:PURGE voor meer details.

Can I upload video and/or audio?

Yes! Take a look at our guides about video and audio.

Waarom kan ik sommige bestanden niet zien?

Het zou een probleem met de miniaturen kunnen zijn (zie hierboven). Het kan ook zijn dat uw ad-blockingsoftware denkt dat het bestand reclame is. Kunt u Image:D-fructose.png zien? Zo nee, dan is dat de mogelijke bron van het probleem. Dit specifieke bestand heeft de URL http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/D-fructose.png, waarin de string "/ad/" voorkomt. Uw software is wellicht zo ingesteld dat het alle afbeeldingen met een URL met die string erin ziet als reclame. Verander de instellingen zodat die regel niet wordt toegepast op de domeinen .wikimedia.org en .wikipedia.org. Dat zou het probleem moeten oplossen.

The file may be too large to give a thumbnail (e.g., a large JPG in progressive mode). See: Commons:File types/nl#Size and scaling.

Hoe kan ik naar bestanden zoeken?

Gebruik de zoekfunctie aan de linkerkant. Kijk naar Special:MediaSearch en Special:Search en volg de aanwijzingen en links. Meer geavanceerd zoeken is beschreven in Help:Searching en Commons:Tools#Search. U kunt ook naar gerelateerde artikelen in Wikipedia gaan en kijken welke afbeeldingen ze daar gebruiken. Sommige zijn waarschijnlijk al op Commons en zijn gecategoriseerd waardoor u een hint krijgt waar u verder zou kunnen kijken.

Hoe wordt de software aangepast voor dit project?

Zie Commons:Tools, Commons:Gadgets en Commons:Bugs.

Ik heb veel bestanden. Kan ik een batchupload doen?

See also: Commons:Upload tools.

Yes. The UploadWizard allows you to upload a batch of files at the same time.

Er zijn ook een aantal populaire standalone batch-upload hulpmiddelen die u op uw computer kunt installeren.

Als u Lightroom, Darktable of Digikam gebruikt, zijn er ook extensies voor direct uploaden (batches) van afbeeldingen in uw bewerkingssoftware beschikbaar.

For those comfortable with the Unix command line or Python, there is a number of upload scripts for batch uploads available as well.

A file or page needs to be renamed or moved. Can this be done?

Galleries and other standard pages: yes. Accounts older than four days can rename articles by using the 'move' tab at the top of the page. Note that for different language titles, redirects should be created rather than moving a page.

Files (Images): Yes, but only by administrators or users with the filemover permission. Please see § How can I rename/move an image or other media file?.

Categories: no. If the badly named category is still a likely one (rather than a misspelling), the badly named one should be converted into a soft redirect by tagging it with {{Category redirect}}. The images in the category have to be manually changed to belong to the new category. (Cat-a-lot is a gadget which makes such mass recategorisation easy.) Note that due to technical restrictions, categories should all be in English.

Ik kreeg de melding : "." is not an allowed file format. See Commons:File types for more information. bij het uploaden

Zorg ervoor dat het bestand dat u uploadt een extensie heeft en dat er eentje is die is toegestaan op Commons. Zorg er ook voor dat u geen spatie heeft voor of achter de punt.

Zorg ervoor dat er een extensie staat in het Destination filename:-veld. Voorbeeld: "Molen in Harderwijk in de regen.jpg" en niet alleen "Molen in Harderwijk in de regen".

What does the upload error This file contains HTML or script code that may be erroneously interpreted by a web browser. mean?

The file you tried to upload contains some HTML code in its metadata. Most likely, you tried to upload a JPG file, and the HTML is contained in the file's Exif data. Because of security concerns, such files cannot be uploaded.

You'll have to remove the HTML code from the file's metadata. You will need to have access to software that allows you to edit such metadata. One way to do this is via exiftool. This is a very powerful command-line program to edit image metadata. If you're using a computer running the Windows operating system, there is also a graphical user interface to that tool called ExiftoolGUI.

If the file you tried to upload is from Flickr, you can view (but not edit) the metadata on Flickr. For instance, this Flickr image does have HTML in its metadata and will thus provoke this error message. You can view the metadata by appending "/meta" to the URL: this image's metadata. The "Caption-Abstract" metadata entry contains HTML-code: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Napier,_New_Zealand#1931_earthquake">Wikipedia</a>. That's the bit you'd need to remove. (Yes, that's just a harmless link. But with HTML, one could try to do more nefarious things, and thus our software simply forbids any HTML in image metadata.) Download the Flickr file to your computer and then remove the HTML from the metadata.

Once you have removed the HTML from the image's metadata, you should be able to upload the file. (Do not upload this sample file from Flickr, though, it already exists as File:Central Hotel, Napier 05.jpg.)

Ik wil een Commons-bestand gebruiken, maar er is al een bestand op mijn lokale wiki met die naam waardoor dit niet lukt.

Helaas is op dit moment de enige optie om het lokale bestand te verwijderen of om het bestand op Commons opnieuw, onder een andere naam, te uploaden. Als de lokale afbeelding wordt herbenoemd, kijk dan of er een redirect / doorverwijzing is en of die goed gaat.

Hoe kan ik een nieuwe versie van een bestand uploaden?

Dit kan alleen als uw account ouder is dan 4 dagen.

Secondly, consider uploading to a separate file unless the changes are relatively minor. See Commons:Overwriting existing files/nl.

Het nieuwe bestand is opgeslagen op uw computer. Ga naar de bestandspagina, en onder "file History" is er een link "Upload a new version of this file". Klik hierop, en zoek/selecteer het gewenste bestand op uw computer. Voor de bewerkingssamenvatting graag kort vermelden wat het verschil is met de oude versie zoals bijvoorbeeld "hi-res-versie" of "fixed colour balance" etc. Klik dan op "Upload File". U krijgt de waarschuwing dat het bestand al bestaat, maar omdat dit is wat u van plan was, ga gewoon door.

Overschrijf geen bestaande bestanden met nieuwe bestanden die niet hetzelfde zijn.

Hoe kom ik erachter welke pagina's naar mijn bestand linken?

Onder het kopje "File links" op de bestandspagina staat een lijst van pagina's op Commons die uw bestand gebruiken. Eind 2009 is ook het kopje "Global file usage" geïntroduceerd (nog niet op iedere afbeelding) waaronder de pagina's op de verschillende Wikipedia-versies waar het bestand wordt gebruikt staan. (zie File:Franklin Delano Roosevelt 1933.png bijvoorbeeld). Als dit kopje nog niet beschikbaar is voor uw bestand, klik dan op de tab "check usage" bovenaan de bestandspagina.

Waarom wordt de tekst van mijn upload gecorrigeerd vlak na de upload?

In de laatste paar jaar werkt Wikimedia Commons hard aan de lokalisatie of internationalisering van de tekst die de gebruikers zien op de pagina's. Het doel is om de inhoud te laten zien in de taal naar keuze van de gebruiker. De huidige tekst in het uploadformulier is nog niet ingesteld op deze internationalisering en wordt daarom kort na upload aangepast door bots. Een aantal van de aanpassingen die u kunt verwachten zijn:

  • Summary{{int:filedesc}}
  • [[Commons:Copyright tags|Licensing]]{{int:license}}
  • Own work{{Own}}

Recente discussies over dit onderwerp zijn te vinden hier en hier.

Kan de tekst in het uploadformulier niet worden aangepast naar die internationale codes?

De tekst kan alleen worden aangepast door de Mediawiki-code aan te passen. Het is een bekend probleem, maar het is onduidelijk (in november 2009) of er plannen zijn om dit aan te passen. Discussies hierover zijn hier te vinden.

Why did my image rotate after I uploaded it?

This is most likely the result of an error in the file's EXIF data (also called its "metadata"). See Commons:Rotation for information about fixing this problem.

How do I fix the orientation of an image?

If your image appears upside down or needs to be turned by 90°, click on the Edit tab on the top of the file page. Then scroll down and type {{Rotate}} somewhere in the edit window. This will add a "rotation" template to your file (if you know exactly how you would like the image rotated, add that information to the template per the instructions below). Finish by clicking Save page at the bottom of the page. After a couple of hours, a bot will automatically rotate the image (losslessly, if possible).

RotateLink is a default gadget to add a link “( request rotation)” to file pages, which allows you to easily (automatically) request any rotation.

Manual way:

Sjabloon Draaien
{{rotate|90}} 90 graden rechtsom
{{rotate|180}} 180 graden
{{rotate|270}} 90 graden linksom

If you request a rotation by another value (e.g. 5°), the image will be placed in Category:Images requiring rotation for processing by humans. Maybe an editor will take the time to rotate it – can take some longer time.

My camera puts a timestamp on photos. Good?

No. Not good. Turn it off. It's much better to just let your camera store things like this in the file's Exif data – most devices will do that automatically.

What are the strangely named components in file paths?

And how are they computed?

If you go to some file on a MediaWiki installation, say File:Spelterini Blüemlisalp.jpg, and you click to view the full version, you may discover that the file resides at the URL https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Spelterini_Bl%C3%BCemlisalp.jpg. (The "%C3%BC" part is just the result of url-encoding the Umlaut "ü".)

Where does that "/a/ae" part come from?
The "a" and "ae" denote some subdirectories that are used to avoid problems with directories containing too many files. Imagine all the millions of files at the Commons in one directory! Some operating systems have problems dealing with directories with many files. (Try working with a folder containing a few thousand files on Windows…)
Can it be calculated from the file name?
Yes. It's the first and the first two characters of the MD5 hash of the filename (blanks replaced by underscores) without namespace part. The file name "Spelterini_Blüemlisalp.jpg" has the MD5 hash "ae1a26d34d6a674d4400c8a1e6fe73f8".
MediaWiki installations can be configured on how to generate these filenames and directory structures. Any MediaWiki installation has one or more file repositories, which may be local or not. First, such subdirectories are used only if the global server-side configuration setting $wgHashedUploadDirectory is true (or $wgHashedSharedUploadDirectory for shared repositories). Then, for each file repository, there is a property called hashLevels that determines how deep the directory structure shall be. If zero, no such intermediary directories are used. If set to e.g. 3, three levels of directories are used; for the example above, one would get "/a/ae/ae1".
This method of storing files has been in MediaWiki since version 1.1 (and possibly even earlier), though it became a bit more configurable over time; initially, it was hardcoded to use two hash levels.
You can check what the file URL for a given file name will be at Special:FilePath. The file path can also be queried through the MediaWiki API using e.g. a query like https://commons.wikimedia.org/w/api.php?action=query&titles=File:Spelterini_Bl%C3%BCemlisalp.jpg&prop=imageinfo&iiprop=url. Both these methods, however, work only for existing files.
Online MD5 calculators differ in the way they treat UTF-8 input. Two that return values consistent with the way MediaWiki hashes UTF-8 strings are helloacm.com/md5/ and md5.cz.

How do I translate the subtitles on a video?

You can create a copy of the timed text page containing the transcribed subtitles, changing the language code in the timed text page to your language code. Then you simply translate the text. See Commons:Timed Text#Internationalization.

Internal error: bad token

When uploading a file you may see an Internal error: Bad token. error message. This will usually be fixed by logging out of Commons, closing your browser, and starting again. If not, you may additionally delete all cookies (or just the wikimedia.org cookie) and purge your browser's cache before trying again. If this still does not solve the issue, try turning off ad blockers or network filters (sometimes the token could look like an advert URL).

How do I close my account?

If you want to stop using Commons, then no special procedure is needed: simply stop visiting the site. Accounts cannot be removed completely, but some measures can be taken for privacy. See Right to vanish.

How do I request file deletion?

See the pages listed at Commons:Deletion.

Waarom kan ik niet uploaden?

In some cases, uploads can be blocked by Commons:Abuse filter/nl.

Vragen over de Commons-gemeenschap

Wat is een beheerder en hoe kan ik dat worden?

Zie Commons:Beheerders.

Waar kan ik vragen stellen?

Als u een vraag wilt stellen waarvan u denkt dat het waarschijnlijk is dat die al eerder is gesteld, stel die dan bij de Nederlandstalige Helpdesk of bij de Engelstalige Helpdesk. Als u een vraag wilt stellen die wellicht nieuw is of meer aandacht van de gemeenschap vergt, gebruik dan de Commons:De Kroeg (in het Nederlands) of Commons:Village pump (in het Engels).

Hoe werkt Commons samen met gelijksoortige projecten?

Commons is erg geïnteresseerd in samenwerken met projecten met een gelijksoortig doel. Deals.

Wat moet ik doen als een pagina of bestand verwijderd moet worden?

Lees Verwijderingsverzoeken en Verwijderingsbeleid.

Waarom worden niet alle afbeeldingen van projecten van Wikimedia hier toegevoegd?

De belangrijkste reden: sommige Wikipedia's hebben een minder streng beleid dan Commons, dus afbeeldingen die hier niet mogen, kunnen daar wel. Commons zal geen (en kan geen) materiaal toestaan onder een fair use-licentie, zoals bepaalde Wikipedia's wel doen.

Welke taal moet ik hier gebruiken?

Idealiter gebruikt u welke taal u wilt. Zie ook Commons:Taalregels. Om technische redenen dienen namen van categorieën in het Engels te zijn.

Mensen die het Engels niet goed machtig zijn hebben het op Commons nog niet zo naar hun zin. Commons probeert informatie te geven in zoveel mogelijk talen, maar niet-Engelstalige pagina's blijken snel te verouderen of incompleet te zijn. Ook namen van categorieën kunnen bijvoorbeeld niet transparant vertaald worden.

References

  1. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en